Nagels knippen

Groei van teennagels

Nagels beschermen de toppen van onze handen en voeten. Ze zijn gemaakt van het eiwit keratine. Dit eiwit wordt gemaakt door de keratinocyten, cellen die zich aan het begin van de nagel bevinden. Hier wordt continu nieuw nagelmateriaal gevormd. Deze nieuwe cellen duwen de al eerder gevormde nagelplaat naar voren. De nagelplaat glijdt dus heel langzaam over het nagelbed naar voren. Zo worden de nagels steeds wat langer. Met zo’n 1 à 1,5 mm per maand groeien teennagels langzamer dan de nagels van je hand.

De nagel van de grote teen heeft ongeveer 12 maanden nodig om volledig te vernieuwen. Dit maakt het des te belangrijker om de nagels van de voeten goed te verzorgen. Om te beginnen bij de juiste manier van knippen.

Adviezen voor thuis

Veel nagelproblemen ontstaan doordat de nagel verkeerd of te kort geknipt wordt, in combinatie met verhoogde druk en/of een verzwakte nagelomgeving. Zelf kunt u een ingroeiende nagel voorkomen of de klachten verminderen door rekening te houden met het volgende:

  • Knip nagels als je net onder de douche of uit bad vandaan komt. De teennagels zijn dan nog zacht.
  • Knip de nagel recht af, houd hierbij de vorm van de teentop aan.
  • Knip de hoeken van de nagel niet weg.
  • Knip teennagels vooral niet te kort. Het beste is nog een paar millimeter wit zichtbaar te laten.
  • Draag schoenen van voldoende lengte, breedte en hoogte. Controleer de schoenen of deze niet teveel druk geeft op de nagel en nagelbed.
  • Voorkom te vochtige voeten. Dit maakt de nagelwal week, waardoor deze meer kwetsbaar is voor ingroeiing.
  • Wollen sokken voeren het vocht uit de voet door naar de laag eromheen, bijvoorbeeld het leer van de schoen. Hierdoor blijft de voet in een wollen sok droger dan in een katoenen sok die het vocht vasthoudt en de voet klam houdt. Met een wollen sok is er minder kans op schimmelinfectie.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.