Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Hulya

“Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

Prestatieverbetering door therapiezolen

Innovatieve ontwikkelingen in de topsport

In oktober 2019 werd er voor het eerst een marathon gelopen onder de twee uur, om precies te zijn: 1 uur 59 minutes 40 seconden door Eliud Kipchoge. Een prestatie van wereldformaat die gepaard ging met de nodige aandacht. De aandacht vooral gefocust op de schoenen waarmee de prestatie tot stand is gekomen. Prestatie verbeteringen in de sport door materiaal is inmiddels een geaccepteerde innovatie en vooral de afgelopen jaren in toenemende mate populair binnen de topsport.

De eerste dingen die bij mij in gedachten komen is de opkomst van de klapschaats die in de top in gebruik werd genomen in 1996. Ook het pak van Tom Dumoulin, speciaal voor hem ontwikkeld om zijn prestatie met het tijdrijden nog optimaler te krijgen. Verschillende sporten met innovatie waarin wetenschappelijk onderzoek, het analyseren van het individu en materiaal een belangrijke rol speelt.

Innovatie in hardloopschoenen

De invloed van de wetenschap in de ontwikkeling van hardloopschoenen is immens en blijkt dus ook een sportprestatie te beïnvloeden door het gebruik van, in dit geval, de Nike Alphafly. Dit is een hardloopschoen met een flinke hiellift en carbon veer. Het activeert een spring mechanisme. Wetenschappers vermoeden dat Oost-Afrikanen het snelst lopen op de nieuwe schoen vanwege hun hoge pasfrequentie. Daardoor is hun contacttijd met de grond kort. Hoe harder en korter de klappen op de zool, des te meer energie er terug lijkt te komen vanuit de veer. Dat zetje maakt lopen minder vermoeiend, dus kan er langer op een hoog tempo worden gelopen.

Innovatie in therapiezolen

Voor een voetkundig specialist interessante stof. Wat betekent dit tijdens het gebruik van therapiezolen? De focus bij het gebruik van therapiezolen zoals het woord zegt ligt op therapie en niet direct op het verbeteren van sportprestaties. Toch zie ik in de praktijk een toenemende mate van vraag naar prestatie verbetering door middel van een in-shoe (therapiezool) techniek. Niet alleen vanuit de topsport maar ook vanuit de actieve recreatieve sporten of wandelaar. We zien het in het voetbal, wielrennen, het hardlopen en ook bij de wandelaar. Uit ervaring weten we dat het per individu verschillend is hoe het lichaam reageert op het gebruik van ‘corrigerende/grondreactiekracht veranderende elementen’.

Het individu is belangrijk binnen ons vakgebied. Een zool wordt op de voet gemaakt en is dus altijd ‘custom made’. De functie van een therapiezool kan een directe en indirecte verandering van de klacht opleveren. We hebben tijdens het bewegen te maken met externe en interne krachten. Belangrijk in het lopen zijn normaalkrachten en schuifkrachten en het effect van deze krachten zijn te beïnvloeden door een therapiezool (Griffiths, 2020).

Duurzaamheid en maatwerk

Thomas Allen is hoofddocent bij de afdeling Engineering aan de Manchester Metropolitan University. Hij onderzoekt al jaren de effecten van hardloopschoenen en prestatie verbetering door technologie:

“Ik geloof dat de toekomst van hardloopschoenen in duurzaamheid en maatwerk ligt. In de toekomst kunnen mensen hun eigen schoenen naar eigen voorkeur ontwerpen. Ik geloof ook dat schoenen zullen worden ontworpen om beter aan de behoeften van de hardloper te voldoen. We kunnen bijvoorbeeld controleren hoe iemand in het lab rent en vervolgens speciaal voor hem een ​​paar schoenen ontwerpen.”

Ik denk dat we zijn toekomstvisie met therapiezolen en een gerichte preventieve screening deels al uitvoeren maar dat er nog meer winst te behalen is. We veranderen de effecten van verschillende krachten vanuit de enkel op het bewegingsapparaat. Op dit moment vooral na een blessure of aanhoudende lichamelijke klachten. Maar wat als we dit binnen de topsport en het recreatief sporten meer preventief gaan toepassen? Als we in kaart kunnen brengen per individu of er aanleiding is tot een extra aanvullende voorziening om te voorkomen dat het plezier de prestatie of het doel beperkt wordt door een opkomende blessure?

Gericht blessure preventieplan door technische innovaties

We weten dat het ontstaan van een hallux valgus veroorzaakt kan worden door een beperkte range of motion (beweging) van de grote teen. Die beperkte beweging kan verschillende oorzaken hebben die al vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn en tijdens intensief bewegen een overbelasting veroorzaken (R. Scherer, 2007). Door een beperking gaat het lichaam op anderen plekken compenseren of juist overbelasten. Beide zorgen voor een prestatiebeperking en zo zijn er tal van aandoeningen die we vooraf in kaart kunnen brengen met het gericht screenen.

De beperking van de beweging kun je tijdens een screening vooraf goed in beeld brengen door lichamelijk onderzoek, echografische dynamische testen en infrarood onderzoek (Lionel Pesquer 1, 2016) (Carmona, 2016). Met de resultaten vanuit het onderzoek kunnen we een gericht blessure preventieplan maken. Met technische innovaties zoals loopanalyses met drukmetingen, thermografie en dynamische echografie, zolen techniek en training op maat is steeds meer mogelijk en voorkomen is beter dan genezen.

Gericht blessure preventieplan door technische innovaties

Bij Podozorg spannen we ons voortdurend in om prestaties te verbeteren: hogere kwaliteit, kortere doorlooptijden, ketenverkorting, nog meer tevredenheid bij klanten, nog betere interne en externe samenwerking. Dat maakt ons werk uitdagend en leuk!

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.