Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Hulya

“Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

Bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose: pijnlijke bultjes onder de voet

Onder de middenvoet kunnen een of meerdere knobbeltjes of bultjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel. De bultjes onder de voet groeien over het algemeen langzaam en worden meestal niet groter dan 2 centimeter in doorsnede. De knobbeltjes voelen hard aan en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze zijn rond of plat van vorm en zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog. Deze onschuldige aandoening wordt ziekte van Ledderhose genoemd.

1 = hielbeen, 2 = bultje door Ledderhose, 3 = peesplaat

In dit artikel

In dit artikel leest u over de ziekte van Ledderhose die gekenmerkt wordt door pijnlijke bultjes onder de voet. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Symptomen van de bultjes onder de voet

De meeste mensen met (bindweefsel) bultjes onder de voet hebben geen klachten. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waar de bindweefselknobbels zich in bevinden, overbelast raken.

Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit kan een oncomfortabel, soms branderig, gevoel geven. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan doordat er teveel druk op de knobbels komt tijdens het staan en lopen.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de buljtes duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Oorzaken van de bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose is aangeboren en kan familiair aanwezig zijn. Het verschijnsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd. Ledderhose kan op iedere leeftijd ontstaan, hoewel dit bij kinderen zeldzaam is. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Behandeling van de bultjes onder de voet

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Een operatie wordt over het algemeen afgeraden omdat de knobbeltjes weer terug kunnen komen.

Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podoloog of podotherapeut een steunzool maken die de voetstand en de afwikkeling verbeteren. Hierdoor neemt de spanning op de peesplaat af. En door uitsparingen ter plaatse van de knobbels te maken wordt voorkomen dat er teveel druk op de knobbels komt. Dit geeft veelal goede resultaten.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke bulten onder uw voet en wilt u advies van een podoloog of podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.